MOTOR JIKOV CNG > TISKOVÉ ZPRÁVY > Autobusy v Rumunsku jedou na CNG díky MOTORU JIKOV
Autobusy v Rumunsku jedou na CNG díky MOTORU JIKOV

Duben 2017 – Na začátku dubna dokončila společnost MOTOR JIKOV Strojírenská a.s. instalaci plnící technologie CNG typu MJ Variant 4K – 1120 l v Bukurešti – Bragadiru pro autobusovou společnost S.C. COMANTO 94 S.R.L.. Jedná se o technologii, která se skládá ze čtyř jednotek MJ Compact 05 o společném výkonu dvacet metrů kubických za hodinu a zásobníku 1120 litrů. Tento výkon plně postačuje k naplnění čtyř midibusů na CNG denně.

Stanice je instalovaná v soukromém areálu autobusové společnosti jako vnitropodniková a začala sloužit k plnění midibusů IVECO CNG. Tyto vozy budou zajišťovat denní kyvadlovou přepravu cestujících po trase Bukurešť – Pitešti a zpět. Společnost S.C. COMANTO 94 S.R.L. je teprve druhou přepravní společnosti v Rumunsku, která začala využívat ekologické midibusy ve svém portfoliu. „Je to teprve první krok a do budoucna máme v plánu rozšířit počet midibusů celkem na dvanáct vozidel. Další trasou bude Bukurešť – Mangalia a zpět. Samozřejmě pak budeme zvyšovat kapacitu i výkon plnicí technologie,“ objasnil plány majitel společnosti Gheorghe Ghitulescu.

V Rumunsku je v současné době jediná veřejná plnící stanice na CNG v Ramnicu Valcea a proto lze podle vedoucího mezinárodního prodeje CNG v MOTORU JIKOV Strojírenská a.s. Karla Suchára mluvit o skutečně pionýrském věku CNG. „Jednáme i s dalšími městy a dopravními společnostmi o možném přechodu na pohon na stlačený zemní plyn. Když pomineme ekologickou stránku věci, tak v Rumunsku je poměr ceny jednoho kilogramu CNG a k ceně jednoho litru benzínu ještě daleko ekonomicky výhodnější pro stlačený zemní plyn než jinde v Evropě,“ doplnil Karol Suchár.