MOTOR JIKOV CNG > TISKOVÉ ZPRÁVY > Česká pošta s.p. již tankuje CNG ve svém areálu v Plzni
Česká pošta s.p. již tankuje CNG ve svém areálu v Plzni

Březen 2014 – Česká pošta, s.p., je státním podnikem provozujícím poštovní služby na území České republiky.
Ve svých plánech je velmi progresivní a již před časem začala svůj rozsáhlý vozový park převádět postupně na vozidla s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Tento trend je nejen velmi prospěšný vůči životnímu prostředí, ale i rentabilní pro Českou poštu.

Ve svém depu v Plzni začala koncem ledna tohoto roku využívat plnicí stanici CNG provozovanou společností VEMEX s.r.o., kterou ve spolupráci s německou společností Schwelm Anlagentechnik GmbH a společností ADAST Engineering Adamov instalovala jihočeská firma MOTOR JIKOV Strojírenská a.s. Tato CNG čerpací stanice slouží pro rychlé plnění rozsáhlé flotily CNG automobilů České pošty, současně je ale i stanicí veřejnou.

1

Kompresorová stanice, která je umístěna v odhlučněném betonovém kontejneru, je vybavena jedním čtyřstupňovým vzduchem chlazeným kompresorem o kapacitě 140 m3/hod s možností tuto kapacitu později zdvojnásobit doplněním druhého kompresoru. Je vybavena třísekčním vysokotlakým zásobníkem o objemu 2.240 l, který při pracovním tlaku 285 bar pojme 460 kg stlačeného zemního plynu. Oboustranný výdejní stojan ADAST V Line je vybaven hadicemi s koncovkami NGV1 a je díky dvěma průtokoměrům schopen současně plnit dvě vozidla. Výdejní stojan je vybaven platebním terminálem umožňujícím při placení používat firemní čipy, karty CNG i bankovní karty VISA a EC/MC. Provoz celé čerpací stanice CNG je plně automatický.

1

Státní podnik Česká pošta vznikl současně s osamostatněním České republiky 1. ledna 1993. Mohla tak po dlouhých desetiletích navázat na nejlepší tradice prvorepublikového státního podniku Československá pošta a prokázat svou životaschopnost a smysluplnost v podmínkách tržního hospodářství. Zároveň byla z původní Československé pošty vyčleněna Slovenská pošta a česká správa telekomunikací. Se zhruba 33 tisíci zaměstnanci je největší českou firmou podle počtu zaměstnanců.

www.ceskaposta.cz