MOTOR JIKOV CNG > TISKOVÉ ZPRÁVY > První veřejná plnicí stanice CNG na Písecku zahajuje provoz koncem ledna!
První veřejná plnicí stanice CNG na Písecku zahajuje provoz koncem ledna!

Přes nástup zimního počasí intenzivně pokračují dokončovací práce na výstavbě první veřejné plnicí stanice na stlačený zemní plyn (CNG) na Písecku.

Stlačený zemní plyn je ekologickou alternativou pro pohon motorových vozidel. Ve srovnání s klasickými médii nabízí výraznou úsporu nákladů na provoz. Chod motorů je tišší a šetrnější k životnímu prostředí. Je optimální alternativou pro podnikové flotily, vozidla městské hromadné dopravy i běžné motoristy.

Proto si také CNG vybrala pro svá nová vozidla společnost ČSAD Autobusy Č. Budějovice, a. s., která zajišťuje příměstskou autobusovou a městskou hromadnou dopravu v Písku a okolí.

Nová plnicí stanice v průmyslové zóně u píseckého JITEXU ale bude určena i pro širokou veřejnost. Její kapacita je 2 000 m³ zemního plynu, což stačí k naplnění přibližně 100 osobních vozů za den. Je ale připravena zdvojnásobit svůj výkon.

Výstavba CNG plnicí stanice v Písku

Technologické zařízení renomovaného německého výrobce Schwelm Anlagentechnik, GmbH, který má za sebou po Evropě už více než 550 podobných realizací, dodává poprvé na český trh MOTOR JIKOV Strojírenská a.s. Soběslav. Ta bude také zajišťovat kompletní servis zařízení.

Tlakový zásobník, v němž je uskladněno 950 kg CNG, je společně se čtyřstupňovým kompresorem SV–1300-NG1 uložen v betonovém odhlučněném kontejneru, aby technologie výroby nezatěžovala okolí nadměrným hlukem. Nádrž autobusu dokáže zařízení naplnit za 8 – 12 minut, naplnění nádrže osobního auta trvá maximálně 3 minuty.

„Jsem rád, že otevření první veřejné čerpací stanice CNG u nás už má konkrétní obrysy i datum,“ uvedl generální ředitel MOTOR JIKOV Group a.s. Miroslav Dvořák. „Ve využití stlačeného zemního plynu v dopravě vidíme veliký potenciál. Proto naše společnost MOTOR JIKOV Strojírenská a.s. investuje do tohoto projektu nemalé finanční prostředky a mnoho lidské energie. Jsme nyní schopni nabídnout široké spektrum řešení, od domácího přímého plnění v objemu pěti metrů krychlových za hodinu až po vysoce výkonné stanice v řádech tisíců metrů krychlových. Budeme společně s německým partnerem pokračovat ve výstavbě veřejných plnicích stanic u nás a pracujeme i na projektech v dalších zemích EU,“ konstatoval generální ředitel společnosti MOTOR JIKOV Group a.s. Miroslav Dvořák.

CNG autobus IRISBUS IVECO Citelis pro Písek